O măseluță de… poveste

N-am fost un copil mâncăcios, nici pofticios. Am crescut într-o casă în care masa era motiv de veselie și adunare de familie, mai puțin de umplut burțile (bine, poate și asta puțin) și încă mi-o amintesc pe mama cu farfuria de mâncare-n față. Nu cred că am văzut-o vreodată să o dea gata, nu, mereu lăsa ceva la urmă, oricât de gustoasă ar fi fost întâlnirea culinară. Poate ăsta a fost motivul pentru care nu am simțit nici un fel de presiune din partea alor mei de a mânca tot. Nici de a gusta, nici de a umple farfuria încă o dată de dragul cuiva. Mâncatul nu a fost niciodată condiționat.

Pe cât se poate, încerc să păstrez același echilibru și în relația cu al meu copil. Nu l-am forțat niciodată, nu am insistat să mai ia o lingură, două. Am respectat “gata-ul” lui și l-am luat drept răspuns final. E greu însă să-ți păstrezi mintea-ntreagă (sau cel puțin mie mi-e greu!) într-o societate în care părinții/ bunicii și în general toți cei din jur știu când ești sătul mai bine chiar decât tine. Văd în jur copii care au pierdut contactul cu burticile lor ca să zic așa. Care au mai luat o lingură, două, trei de drag, de frică, de poate știe ea mai bine și care acum nu mai au stop când au mâncare-n față. Îmi văd soțul cel drag care așa a crescut și înțeleg cât de greu îi este să se controleze și să se oprească din mâncat. Pentru că nu a fost lăsat să asculte de el când se simțea plin. Văd copii care nu vor mâncare și de frică de a nu-i lăsa cu burticile goale, primesc la schimb dulciuri și prăjituri și alte minuni.

Departe de mine gândul că dulciurile-s rele. Și eu poftesc la câte o prăjitură din când în când și mie-mi place să uit de mine când am câte un castron cu înghețată-n față. Dar sunt convinsă că tot secretul stă în echilibru. Și așa s-a născut și povestea Măseluței. Care-i pofticioasă tare și vai, nu s-ar mai opri din mâncat. Mămica ei e neliniștită tare, cum o poate ajuta? În primul rând, zic eu, prin puterea exemplului. Copiii imită ce văd. Apoi, ei bine, vă las pe voi să descoperiți povestea Măseluței – ultima apariție în colecția Mame de poveste. E o poveste cu tâlc – cu un personaj simpatic și colorat, o poveste din care, zic eu, avem ceva de învățat.

Pe Măseluța noastră o puteți comanda chiar astăzi dacă ne trimiteți un e-mail la adresa mamedepoveste@gmail.com

maseluta2

 

Advertisements

One thought on “O măseluță de… poveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s