Despre jucării și poveștile lor

cover facebook

Pentru că-s tot mai multe mesajele care ne cer detalii despre conținutul poveștilor – și pe bună dreptate! în cele ce urmează, am pregătit o mică paradă/ prezentare a poveștilor ce însoțesc jucăriile noastre.

MAX SI MARA 3

Copiii care aduc somnul, adică “Max și Mara sunt doi frățiori năstrușnici și mai mereu veseli. Locuiesc sus, sus pe cer, undeva în spatele lunii, pe strada Calea Lactee, într-o căsuță albă, cu acoperiș roșu și cu steluțe aducătoare de somn ce cresc la ferestre. Probabil că vă întrebați ce sunt steluțele aducătoare de somn? E foarte simplu: sunt steluțe din praf de vis, fără de care nici un copil din lume nu ar putea adormi!
Seară de seară, cei doi culeg steluțele și le duc pe Pământ, la ora la care toți copiii se pregătesc de culcare. Trec amândoi în zbor, chiuind și veselindu-se și-și revarsă coșulețele peste fiecare acoperiș și balcon.
Încet – încet copiii pășesc în lumea viselor iar cei doi frați se pot întoarce acasă.”

Ce urmează? Pentru că ei umblă noaptea și dorm ziua, într-una dintre dimineți, întorși acasă, refuză să meargă la culcare. Adorm după amiaza târziu și bineînțeles că nu se trezesc la timp iar copiii din toată lumea așteaptă steluțele aducătoare de somn…

E o poveste ce s-a născut într-una din serile în care băiețelul meu nu se dădea dus la culcare. Sunt vorbe cu care am reușit să mă conectez cu el și să facem din ritualul somnului unul mult, mult așteptat.

Povestea copiilor care aduc somnul e disponibilă și în limbile engleză, germană și greacă.

alexandra cesuletul timpulescu 19

Ca să scriu despre Cesuleț Timpulescu vrea să fie șoricel trebuie să folosesc un ton extrem de personal. E una dintre poveștile mele preferate și are un mesaj pentru toți copiii din lumea asta: aveți voie să fiți ce vreți! Nu lăsați niciodată pe nimeni să vă pună piedici și să vă taie aripile. Ideea poveștii s-a născut într-o după amiază când mergând după Ionuț (băiețelul meu) la grădiniță am asistat la o scenă, un dialog între el și o educatoare. Copilul avea puțin peste 3 ani și alerga prin clasă cu mâinile desfăcute.

– Azi sunt un avion, striga el și chiuia de mai mare dragul.

Educatoarea mi-a zâmbit cu îngăduință după care l-a privit sever.

– Nu! Ești doar un băiețel! Nu poți fi avion!

– Ba da, sunt un avion! Acum sunt un avion micuț dar cresc și o să fiu un avion uriaș!

– NU SE POATE!

– BA DA!

Femeia a oftat înciudată, Ionuț m-a strâns de mână. Și mi-am promis și i-am promis că poate să fie ce vrea el să fie, indiferent de ce spun cei din jur.

Așa că “domnul Cesuleț Timpulescu e un ceas cu totul și cu totul special. E mic și delicat, vorbăreț, dar nițel leneș și, cel mai remarcabil lucru: e mereu în întârziere! Ați mai auzit așa ceva? Un ceas fără timp! Nu reușește nici în ruptul capului să se țină de program, orele trec pe nevăzute fără ca el să miște indicatoarele. Cei din jurul lui sunt disperați – habar nu au cât e ora și întreg programul e un haos!
– Nu pot să mă trezesc la fiecare oră să-mi întorc acele. E obositor, explică el cui vrea să-l asculte.
– Dar asta e treaba ta! Cine a mai auzit așa ceva? Un ceas căruia să-i fie lene să fie… ceas? exclamă toți cunoscuții.
Însă domnului Cesuleț Timpulescu nici că-i pasă de ce se spune-n stânga și-n dreapta. Își are programul lui: se trezește când vrea, își bea ceaiul în liniște apoi citește câte o carte, uneori, dar doar uneori mută și acele de pe ecran”

Iar într-o bună zi pur și simplu decide că vrea să fie nimic altceva decât un șoricel!

Povestea lui Cesuleț Timpulescu e disponibilă și-n limbile engleză și germană și greacă.

fluturas 2

Fluturaș cel delicat e alt personaj drag. La prima vedere s-ar putea crede că e vorba de o jucărie pentru fetițe, nu? Pentru că-i roz și-i delicat. Ei bine, nu. Pentru că noi, Mame de Poveste credem cu tărie că nu există jucării pentru fetițe și pentru băieți ci doar jucării pentru copii! Fluturaș cel delicat e un băiețel simpatic și timid care are probleme la grădiniță. Colegii râd de el și-l iau peste picior. Pentru că-i mic și slab și colorat ca … o fetiță. Doamna Buburuză – pe care Vera se pregătește să o aducă la viață cu acul, ața și mult drag, îi este alături și-l încurajează:

“- Numai asta aud. Zbori ca o fată, ai culori de fată, ești subțire ca o fată…
– Nu prea înțeleg… Cum zboară fetele? îl întrerupe doamna Buburuză, în timp ce se ridică în aer. Așa? și face câteva mișcări și rotații de bietul Fluturaș rămâne cu gura căscată. Vezi, toți zburăm la fel, mișcarea e aceași. Unii mai repede, alții mai încet. Dar zborul e zbor!
Fluturaș dă din cap, semn că înțelege.
–  Și culorile? De fetiță? De băiat? De fluturaș? De bondar sau buburuză? Sunt doar culori! Așa ne-am născut, diferiți și fiecare frumos în felul lui. Am dreptate? continuă doamna Buburuză și mai face o piruetă.”

Povestea Fluturașului cel Delicat e disponibilă și în limbile engleză și greacă.

gaina 1

“Găinușa Corcodușa e faimoasă-n toată curtea. Dar stai, ce zic eu aici, e faimoasă nu doar în ograda ei ci în tot satul și-n satele din jur. O știe toată lumea – e probabil cea mai vestită găină de peste dealuri și campii.
Vă-ntrebați de ce? Ei bine, Găinușa Corcodușa cântă. Nu, nu are în repertoriu doar cotcodăceala obișnuită a suratelor ei. Aici vorbim de cântece măiastre, în interpretare de excepție. Mare lucru, mare, mai ales că e o găină obișnuită, cu pene multe și colorate și cu ochii mici ca două mărgele. Găinușa Corcodușa cântă de dimineața și până seara, triluri vesele se aud de la ea din coteț zi de zi. Nici gând să facă ouă.”

Ei bine, atitudinea Găinușei nu-i pe placul suratelor și de aici până la ceartă nu-i decât un pas. Cum o să reușească Găina șefă, înțeleapta înțeleptelor să împace situația fără să… taie aripile și entuziasmul găinușei noastre?

Povestea Găinușei e disponibilă și în limbile engleză și greacă.

11722645_878385312197824_8580165002092897319_oVulpița Ada, personajul principal al poveștii Mie-mi place așa! e ultima apariție între prietenii noștri. E atât de proaspătă încât nici n-a avut parte de o ședință foto cum se cuvine. Dar stați liniștiți, nu se supără. Vulpița noastră e prietenoasă și colorată. Și la vorbă și la port. Are stilul ei unic, nițel excentrică ar zice unii și cu siguranță e motiv de ridicat din sprâncene (pentru alții). Printre cei din urmă se numără și ursoaica Mormormor care e o artistă desăvârșită, cu gusuri înalte care nu poate să accepte nici în ruptul capului că vulpița Ada are stilul ei și, ce-i mai surprinzător, e mulțumită cu el. Ea se place așa cum e și asta-i lucru mare, am zice noi, nu-i așa? Ce poveste, ce conflict? Ce mesaj? Toți suntem unici și ce-i mai frumos pe lumea asta decât să te accepți tu pe tine și să nu-ți pese de gura lumii?

“- Nu mă așteptam să fiu judecată astfel. Mie-mi place mult ce port, sunt culori vesele, ce contează că la o fustă roșie port o bluză galbenă? Și pantofi albaștri? Eu mă simt bine așa, îmi place să mă joc, să amestec. Poate nu-s cele mai potrivite combinații, dar sunt ale mele.
– Și ce-ți pasă ție de ce spun ea? sare de colo ariciul Piciu, cel mai blând dintre toate viețuitoarele. Ei, asta-i treabă?! Și dungi cu puncte și roșu cu galben și albastru cu mov. Așa ești tu și tie trebuie să-ți placă, tu trebuie să te simți bine cu ce ai pe tine. Dacă ne pasă prea mult de ce spune unul și altul până la urmă uităm ce-i mai important. Uităm de noi! exclamă ariciul care, între noi fie vorba, de obicei e foarte calm.”

Pregătim și alte personaje și alte povești. Dacă însă vă doriți vreo jucărie (cu poveste) dintre cele de mai sus, e simplu. Ne trimiteți un e-mail la adresa mamedepoveste@gmail.com.

cover facebook

Advertisements

2 thoughts on “Despre jucării și poveștile lor

    1. Buna, Claudia! Conceptul Mame de Poveste e chiar ăsta: jucarii insotite de o carte cu a lor poveste, într-un săculeț pictat manual… Nu se pot vinde separat, le-am strica … povestea 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s